divendres, 20 de maig del 2011

Quins materials fem servir per a treballar la llengua?

No sé si servirà a algú, però he pensat que seria interessant compartir com aprenem "llengua" a casa. Com ja he comentat alguna vegada, per mi la llengua i les matemàtiques són molt importants. Importants en el sentit que són eines que ens permeten accedir a moltes altres coses. Per aquest motiu, quasi cada dia hi dediquem una estoneta (encara que siguin cinc minuts!).
Aquest any hem començat a treballar més l'ortografia i la gramàtica (amb en Jan, 6 anys). Com que no li agrada molt escriure, faig servir tot tipus de material i molta part de l'aprenentatge el fem oral. Això sí, cada dia escriu una miqueta.

Alguns materials que fem servir:
-quaderns d'ortografia: a casa en fem servir, en Jan quasi cada dia fa una pàgina. Al principi, va costar agafar aquest hàbit, però ell mateix ha vist que quan més ho fa, millor escriu i menys li costa. O sigui que actualment ell mateix s'agafa el quadern i ho fa. Crec que és important, el català té una ortografia una mica complicada.
DSCN2296 (2)

-dictats de paraules sense escriure: tenim un meravellós alfabet de fusta que uns bons amics ens van regalar. A vegades fem dictats de paraules, ells s'ho passen la mar de bé, els agrada buscar les lletres i col·locar-les. Amb en Jan, pot servir per a reforçar aspectes ortogràfics que hem treballat. A en Néo, l'ajuda a prendre consciència de tots els sons que formen les paraules.
DSCN2295 (2)
DSCN2290 (2)

-dictats de paraules escrites: normalment ho fem com a joc i es guanyen cinc punts per cada paraula ben escrita i 3 si amb ajuda aconseguim escriure-la bé. Ho podem fer a la pissarra o en una llibreta.
DSCN2291 (2)
(Llibreta d'en Neó)
 -juguem al penjat
DSCN2294 (2)

-preparo targetes per a repassar conceptes ortogràfics que hem treballat o separació sil·làbica, etc. Estan folrats per tal de que es puguin fer servir tantes vegades com calgui. Aquíaquí en veureu uns exemples.
-aprofito material de tot tipus retalls d'imatges per a treballar conceptes gramaticals (nom, verb...)









-jocs de targetes de paraules per a treballar les categories gramaticals, etc.
 -aplicacions informàtiques (tipus Jclic), webs (tipus edu365.cat) que fan que sigui molt dinàmic i divertit.
http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/index.htm
-molta lectura: individual, col·lectiva... de totes les combinacions possibles!


Aquí trobareu totes les entrades del nostre bloc sota l'etiqueta de llengua. Espero que us sigui útil.

3 comentaris:

Sílvia ha dit...

Gràcies Àfrica, per aquesta entrada! És molt útil!!!

Arrels de Llum ha dit...

Gràcies per compartir Àfrica!!

tens un premi al meu blog ;)

una abraçada

Àfrica ha dit...

Gràcies noies!! Fins aviat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...