dijous, 27 d’agost del 2009

Material Montessori casolà: descomposició de nombres



No sé ben bé quin és el nom que rep en català aquest material. El vaig trobar en aquest fabulós bloc dedicat al material Montessori, Montessorihoy. N'hi diuen "sumas/restas con estampillas". Ho vam mirar amb en Jan i li va agradar molt o sigui que l'he preparat de forma casolana. Em sembla molt pràctic per a sumar/restar grans quantitats, per ser conscients d'aquestes quantitats, per descomposar nombres sense cap complicació i em sembla que també pot ajudar al càlcul mental perquè crec que facilita l'aproximació en sumes i restes mentals.
Us deixo els dos vídeos que apareixen penjats en aquest bloc:





Aprofito per recomenar aquest bloc que està ple de material molt interessant i agrair que el comparteixin amb tots nosaltres.

3 comentaris:

Sylvia ha dit...

Una pregunta: Abans d'aquest material li has fet la presentació del sistema decimal? No tinc el material per fer-ho però estava sopesant de fer el joc de les estampilles i les "tables de seguin".

Com li has explicat tu?

Gràcies

Marvan ha dit...

M'encanta! Ho copiaré pel meu fill petit. A més és molt fàcil de fer. Gràcies per compartir.

Àfrica ha dit...

Hola!
Sylvia, jo no he parlat de sistema decimal amb en Jan, però l'hem aplicat amb altres materials. Sí que per exemple quan va començar a dominar els reglets, vam jugar amb les unitats i, després de passar per tots els números de l'1 al 9, vam passar als múltiples de 10. El reglet 10 té 10 unitats (que ve d'1), i el de 20?? Coses així (primer posava totes les unitats fins que no li va caldre). Després quan vam introduir les perles, es va dedicar a fer grups de 10 fins arribar a 100. I ara sembla, que té interioritzat aquests conceptes. Sap que 10 vegades 10 és 100 perquè ho ha comptat. Al preparar aquest material vaig fer molt de tot: moltes unitats, desenes, centenes i milers. Per si vol tornar a practicar tot això (perquè la veritat que aquest estiu no hem massa res d'això!). Per aquest motiu em sembla un material que dóna molt joc. Per treballar tots aquests conceptes sense masses explicacions, també em sembla que els pot ajudar a aproximar-se per quan facin càlcul mental de quantitats grans. Si saps que 20 i 30 són 50 (2 i 3 desenes són 5, o sigui 50), doncs sabràs que 21 i 35 han de ser una mica més de 50. Tot i que per arribar aquí encara ens falta! Crec que en el seu moment serà important encara no clavin les quantitats. No ho sé, ho provarem a veure si ens va bé!
I Marvan, m'alegro que et serveixi! La veritat és que en el bloc de Montessorihoy hi ha material molt interessant...
Per cert, a la fotografia no surt però també hi ha unes cartolinetes amb el + - i =.
Una abraçada noies, i a veure si coincidim aviat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...