diumenge, 4 de gener del 2015

Lectures en veu alta


Una de les coses que més m'agrada fer és llegir en veu alta als meus fills, tot i que ells ja llegeixen. El principal motiu és perquè m'agrada i els agrada, ens ho passem molt bé! Si volem trobar altres bones raons per a fer-ho segur que en trobarem moltes: els apropem i encomanem les ganes d'endinsar-se en la literatura, a vegades a llibres que potser ells no escollirien mai, crea un vincle molt especial entre qui llegeix i qui escolta, el seu vocabulari s'enriqueix, milloren la seva comprensió, la seva atenció i la seva entonació quan són ells els que llegeixen en veu alta...

A casa he comprovat que cal trobar també el moment adequat per fer-ho; per nosaltres, és sovint al matí, a l'hora d'esmorzar, quan estan més desperts i amb més ganes de rebre coses que els vénen "de fora". I també he après que hi ha llibres que són més agraïts de llegir en veu alta. Per exemple, l'últim que ha tingut un gran èxit ha estat el de Charlie i la fàbrica de xocolata de Roal Dahl. Àgil, amb molt diàleg, amb personatges que et permeten jugar amb les veus, amb poemes-cançons per dins el text. L'Odissea també convida molt, o llibres de poemes com els de Joana Raspall o Miquel Desclot.



"Tots hem après quelcom cabdal
I és que als nens els fa molt de mal
Mai, mai MAI no els han de deixar
constantment la televisió mirar [...]

Què feien aquests reiets! Ens demanem.
De quina manera s'acontentaven!
Abans del monstre, com jugaven?
Ho heu oblidat? LLEGIEN I LLEGIEN
Fins que llegir més ja no podien
Al matí següent algun altre llibre
Fins que entrava per cada fibra
Les piles de llibres més grans que un faig
Lletres i lletres que els entraven a raig. [...]

Sempre un bon llibre per fullejar
I un cop comencin, renoi!
Veureu com creix el vostre noi
Això els omple el cor, els fa espavilats [...]

Cançó dels umpa-lumpes a Charlie i la fàbrica de xocolata.

1 comentari:

Tina ha dit...

Nosaltres també ho fem , cada dia. Ens agrada trobar llibres que ens complaguin a tots tres, malgrat les diferències d'edat... Ara estem llegint El Senyor dels Anells.
També vam disfrutar molt de Charlie i la fàbrica de Xocolata, Dahl és un dels nostres preferits.Nosaltres ho fem més al vespre, abans de dormir. Però si el llibre ens "estira" molt aprofitem altres moments del dia.
Per mi, és un dels moments més deliciosos del dia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...