divendres, 17 d’octubre del 2014

Percy Jackson i la mitologia clàssica


De la mà de Percy Jackson i les seves aventures ens hem endinsat dins el món de la mitologia grecoromana.

Percy Jackson és un personatge creat per Rick Riordan. Fill de Poseidó viurà un munt d'aventures envoltat d'altres personatges que també fan referència a la mitologia clàssica. A en Jan li han agradat molt aquests llibres i també n'hem pogut veure alguna pel·lícula. Els llibres són fàcils de llegir, molt amens i sense adonar-nos-en ens familiaritzem amb el món clàssic, tot i que està ambientat en el segle XXI.

Com que estaven molt engrescats amb Poseidó, Zeus, els cíclops, hidra... Hem aprofitat per a llegir les aventures d'alguns dels personatges mitològics més coneguts, hem buscat en llibres d'art escultures, temples... als que estiguessin dedicats i hem parlat una mica dels grecs i la seva història.

Hem seguit el llibre Mil anys de contes mitològics. Mites de cultures i civilitzacions d'arreu del món (ed. Baula, 2001). És un recull de contes mitològics de diferents orígens (indis, grecs, mesopotàmics, xinesos, egipcis, escandinaus...); cada matí n'hem llegit tres o quatre, en el nostre cas centrant-nos en Grècia. No sé què tenen que els enganxa!

En Jan també s'ha llegit uns llibres que van acompanyats d'uns jocs, Los viajes de Ulises i Agamenon (Akal ed. , 1997). I hem repescat L'Odissea explicada als infants (ed. Edebé), una adaptació molt bonica de les aventures d'Ulisses / Odisseu.

Poseidó.


Els dos arbres

[...] Filemó i Baucis van viure molt anys al temple, molts anys al llarg dels quals ho van compartir tot, el pa, les pregàries i el goig de viure plegats. Després, un dia que mandreja assegut a l'escalinata del temple al costat de Baucis, Filemó veu tot d'una com la seva esposa es cobreix de fulles. I la seva veu també comença a cobrir-se d'un dens fullatge. Filemó comprèn que la seva vida humana arriba a la fi.
Els dos ancians es converteixen, poc a poc, en arbres. Abans que l'escorça no els tapi la boca per sempre, encara tenen temps per dir-se adéu per últim cop. Després, les seves branques s'entrellacen, es confonen, i el silenci cau damunt d'ells per l'eternitat.

Encara avui dia, al costat del petit temple daurat, es poden veure dos arbres amb les capçades entrellaçades, els troncs dels quals semblen inclinar-se l'un cap a l'altre. Si passeu per allà a prop, pareu atenció: de vegades, rere l'escorça rugosa, se senten bategar encara els cors de Filemó i Baucis.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...