divendres, 5 d’abril del 2013

Accentuació en català

Portem una temporada treballant les síl·labes tòniques, àtones, el tipus de paraules segons en quina síl·laba recau l'accent, etc. Ho fem d'una manera molt lúdica, la majoria de vegades amb material manipulatiu, de manera que no els avorreix. Algun dia també ho treballem per escrit, bàsicament amb uns quaderns d'ortografia que ens agraden a tots a casa, els de Barcanova; es diuen Món ortogràfic. També hem trobat unes activitats de la mateixa editorial per a fer on-line (http://www.espaibarcanova.cat/activitats-mon/).
La idea que tinc per a treballar amb aquest material, que us adjunto més avall, és que en Jan sigui capaç de desxifrar quan s'accentuen les paraules i quan no. Per tant, d'entrada no li explicaré quines són les normes, mirarem d'esbrinar-no plegats. Evidentment és un treball llarg i vol temps prendre'n consciència, però en algun moment hem de començar! Primer hauríem de classificar les paraules  (que haurem de retallar!) segons siguin agudes, planes o esdrúixoles, després dins de cada grup podríem observar quines s'accentuen i quines no i mirar què podem deduir.

A la xarxa també hi ha moltes propostes per a treballar aquest tema, una de les que surt al portal edu.365 és aquesta que recull diferents activitats: http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/cs02.htm


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...