dilluns, 11 de juny del 2012

D'oceans i mars.

Fa unes setmanes que estem parlant sobre la Terra, les capes de la Terra, de què està formada, les plaques, etc. Avui, però, ens hem dedicat a parlar dels oceans i els mars. Quins són els oceans de la Terra, quins mars coneixem,...hem llegit alguns llibres i hem vist imatges del fons marí.

Ens queden moltes coses per a tractar al voltant dels oceans, els mars... algunes idees:
-quins animals i plantes hi viuen (en aquest enllaç hi ha un reportatge interessant sobre peixos, també aquest sobre animals de les profunditats)
-en quin estat es troben els oceans i què fem les persones (explotació, protecció, mals usos, contaminació...)
-relleus submarins: dorsals, fosses...
-la fossa de les Mariannes i la història del batiscaf Trieste: un enllaç interessant http://www.geekologie.com/image.php?path=/2010/02/22/mariana-full.jpg,
-recordar la figura de Narcís Monturiol i el seu Ictineu (treball realitzat per l'Institut Narcís Monturiol de Figueres). Al Museu Marítim de Barcelona trobareu una mostra a l'exterior i fa un temps quan hi vam anar també es podia visitar una maqueta de l'Ictineu 3 a l'interior. Aquí el recull d'una notícia de TV3 de fa uns anys que es fa ressò de la construcció de l'Ictineu 3, el submarí científic.
 -algun experiment amb cossos submergibles
-inventem un submarí
-experiment del cotxe-calamar per entendre el desplaçament d'alguns animals marins
-rellegirem el projecte "Explorant la biodiversitat del mediterrani. Els robots ens apropen a les profunditats marines"
-a la revista Eureka (núm.11, 2007) hi ha un reportatge interessant sobre submarins
-potser parlar sobre la pesca: diferents tipus de pesca, peixos i altres animals marins curiosos...
-les petxines: anar a la platja.
-vull mirar si trobo alguna adaptació de 20.000 llegües de viatge submarí de Jules Verne, perquè no sé si l'original serà un pèl llarg.
-poemes i cançons sobre la mar (les havaneres?)

Bé, hi ha moltes, moltes coses a fer. Avui hem començat fent un experiment sobre salinitat. L'hem tret del fabulós web de Recerca en Acció i un apartat que tenen dedicat als experiments. L'objectiu és ser conscients que no tots els oceans i mars són igual de salats, per què uns ho són més que d'altres? Com reaccionen els cossos en aquestes aigües?


 Aquest era l'aspecte del got amb la proporció indicada 
per a simular la mar Morta.

Al final hem fet l'experiment amb quatre gots amb quantitats de sal diferent. Hem vist que en els que hi ha més sal l'oliva sura i els que menys l'oliva no o molt poc (no ho feu amb una arbequina que pesa massa poc i l'experiment no funciona!). Al final per a continuar experimentant, hem afegit una cullerada de sal més a cada got. En tots l'oliva surava, però la velocitat en que pujava a la superfície era diferent. A veure què us surt a vosaltres!
Algunes imatges d'aquest experiment, aquí.

2 comentaris:

Caminem plegats ha dit...

Ostras , quines propostes més ben traballades !!! El David és una mica peque però queden apuntades.

gràcies !!

Àfrica ha dit...

Moltes gràcies! No coneixia el vostre bloc, és molt xulo! Fins aviat!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...