diumenge, 30 de gener del 2011

Civilitzacions antigues americanes

Continuem amb el nostre estudi sobre Amèrica del sud i una miqueta d'Amèrica central. Fa uns dies que estem llegint llibres sobre les civilitzacions maies, asteques i inques (en l'antiguitat, no les poblacions actuals). Estem fent una introducció a aquestes cultures, per tant, no hem treballat les cultures més antigues ni altres contemporànies a aquestes (nazca, paraca, olmeques, zapoteques, tolteques...). M'he centrat en preparar una mena de bits, amb informació més o menys bàsica sobre aquestes tres grans civilitzacions. Com que per mi també és un món molt desconegut, si trobeu algun error o alguna cosa que creieu que s'ha d'afegir, digueu-m'ho que ho arreglaré!
bits_històriaastemaiesinques                                                            
Aquesta altra amb uns dibuixos més infantils:
Amèrica infantil                                                            
Llibres que hem llegit:
Exploradores y aventureros en América Latina, d'Ana María Machado (SM saber, 1994)
Aztecas, incas y mayas, d'Elizabeth Baquedano (Pearson/Alhambra, 1993, 2006)

Webs que hem fet servir:
-http://incas.mrdonn.org/lessonplans.html
-Wikipèdia
-dibuixos asteques
-Squidoo.com
-http://www.incaempire.org.uk/ 
-Free Ancient Civilizations clipart de Philip Martin
-Vídeos sobre el Machu Picchu 

Hem fet servir les targetes que va preparar la Meni, tot i que en algun cas, he afegit més informació i que finalment ella m'ha arreglat (obrigada, Meni!). Si mireu la seva entrada, trobareu altres recursos molt interessants.
COLOM-català                                                            

divendres, 28 de gener del 2011

Restes ABN

Hem continuat treballant amb les sumes i restes ABN. No hem fet tots els "tipus" de restes, de moment només hem fet l'operació fora del context d'un problema. Aquest és l'enllaç del bloc Algoritmos ABN. Tenen un programa que et permet treballar aquests algoritmes des de l'ordinador. A en Jan li agrada molt fer-ho i s'ho agafa com un joc. El trobareu a l'esquerra de la pantalla on diu Tutor ABN V.1.0

dilluns, 24 de gener del 2011

Aplicacions de les propostes matemàtiques del Gamar

Avui he rebut un correu del Creamat en què entre altres coses informa que
  • "L’ITE ha engegat el Proyecto Canals. Es tracta d’una col·lecció de més de 300 applets, la gran majoria d’infantil i primària, desenvolupats  amb l’aplicació Descartes i basats  en  els  materials que la professora Maria Antònia Canals  ha  anat  elaborant  i  recopilant  en el seu exercici docent i també en el  gabinet  GAMAR  que dirigeix. En aquests moments hi ha més de 200 activitats publicades."
Jo ja m'ho he mirat i és molt interessant, espero que us sigui útil. En aquest cas, el material és en castellà.

dijous, 20 de gener del 2011

Dijous presumit: cotxe de Lego

Aquest és el cotxe de Lego que en Jan ha fet tot solet. Em meravello de la capacitat que tenen per aprendre allò que més els interessa...
DSC_0737

dimecres, 19 de gener del 2011

Geometria: figures planes

La setmana passada vam treballar una mica de geometria, seguint, el dossier de la M.Antònia Canals, Superfícies, volums i línies.
Vaig preparar tot de figures geomètriques planes amb Goma eva i vaig demanar que les classifiquessin segons com fos el seu contorn: tot d'una línia corba, amb línes corbes i rectes, tot línies rectes. Un cop els van tenir separats, vaig explicar-los que aquests que només tenen línies rectes els anomenen polígons. Els vaig preparar unes targetes amb els següents enunciats: Tenen tots els costats rectes? Sí, no. Vaig proposar de classificar aquests polígons segons el nombre de costats que tinguessin: 3 (triangles), 4 (quadrilàters), 5 (pentàgons), 6 (hexàgons), més de 6. Un cop van acabar, en Jan es va animar a fer alguns polígons en el geoplà casolà que tenim.
DSC_0723DSC_0724


DSC_0725
DSC_0728

Connecta amb la natura a l'hivern


Encara que sembli una imatge de tardor, és de fa poques setmanes... Res millor que jugar amb les fulles...

dimarts, 18 de gener del 2011

dilluns, 17 de gener del 2011

Documentals sobre els deserts

Deixo els enllaços d'alguns vídeos que hem vist sobre els deserts.

Al web NeoK12 s'hi poden trobar molts vídeos en anglès, interessants i fàcils de seguir. Podeu fer una cerca. Alguns exemples:
-How the cacti survives without rain
-Desert wildlife

Del Edu3.cat:
-Els deserts (Méteo K)
-El desert del Marroc

De la televisió xilena:
-Vida en el Desierto

dijous, 13 de gener del 2011

Coca d'ametlles i matafaluga (o anís)


Recepta:
3 ous
125 g de sucre
200 g de farina (aprox.)
20 g de llevat
1/2 dl d'oli
2 dl d'aigua
1 copa d'anís (jo hi poso matafaluga)
ametlles


En un bol es barregen els ous i el llevat. Després s'hi afegeix una part de sucre, l'aigua, l'oli, l'anís/matafaluga i finalment, la farina. S'ha de formar una massa espessa que la podeu estirar en una plata. Es deixa reposar 1/2 hora i després hi afegim el sucre. Jo també hi afegeixo ametlles picades.
Al forn (+-180º), fins que estigui cuita.

Boníssima i fàcil de fer!

dimecres, 12 de gener del 2011

Llibre: Una festa sobre rodes

De la biblioteca hem tret un llibre molt bonic, Una festa sobre rodes de Dolors Borau i Oriol Izquierdo amb les il·lustracions d'Ignasi Blanch (Cruïlla, 2010).
És una història senzilla en què una nena, la Maria, parla d'una festa d'aniversari a la que ha assistit. Dos dels nens convidats, en Guillem i l'Anna tenen paràlisi cerebral. La Maria explica amb tota normalitat i molt de respecte com s'ho han fet per jugar tots plegats, com han berenat... M'ha agradat perquè s'explica amb molta tendresa i ens apropa a una realitat que en el nostre cas desconeixem totalment.El text i les il·lustracions venen acompanyades d'un sistema pictogràfic de comunicació augmentativa que permet ser llegit per algunes persones amb paràlisi cerebral.

diumenge, 9 de gener del 2011

Amèrica del Sud II

Aprofitant l'interès pel rally del Dakar, he preparat aquest document que és un recull d'imatges de Xile i Argentina (seguint el recorregut del Dakar, més algunes imatges del Macchu-Picchu i el llac Titicaca). No pretén ser un treball exhaustiu de geografia, sinó una aproximació, una introducció que em servirà per parlar de:

-Amèrica del Sud: continent, oceans, límits, serralades (Andes), altiplans, rius (l'Amazones i el Río de la Plata)...
-paisatges: alta muntanya, selva, la pampa, el desert i les glaceres.
-situar aquests dos països sudamericans i conèixer altres països veïns
-conèixer el desert d'Atacama i parlar dels deserts en general. Dos llibres: Els deserts de Josep Ma. Barres (ed. Parramon), un llibre molt interessant, i Deserts de Nicola Davies (Llançalletres ed.)


Dos jocs interactius:

Llegenda guaraní: La noia ocell.

Imatges del Dakar_intro.a Amèrica del Sud                                                              

dissabte, 8 de gener del 2011

Bits d'Amèrica del Sud

A casa agraden molt els cotxes, les motos... Com que aquests dies estan molt aficionats al Dakar que es corre entre Argentina i Xile he pensat en aprofitar per a fer una mica de geografia. De moment he preparat aquests bits dels països d'Amèrica del Sud i els territoris "d'ultramar" de França i el Regne Unit.
Ja aniré penjant les coses que anem fent.
Bits Amèrica del Sud                                                            
I també el podeu descarregar, aquí.

divendres, 7 de gener del 2011

Meteorits i cràters

Aquests dies hem estat llegint i mirant fotos sobre el Sistema Solar: els seus planetes, planetes nans, altres cossos com asteroides, meteorits... I arran d'una conversa sobre meteorits, en Neó em va preguntar què era un cràter. Així que vam fer aquest petit experiment amb caniques i una taronja.
nadal 2010_018

nadal 2010_009

nadal 2010_016
nadal 2010_011

nadal 2010_013
nadal 2010_015

dissabte, 1 de gener del 2011

Feliç 2011!

La marxa Radetzky.
Feliç 2011!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...