dilluns, 20 de setembre del 2010

Nom/substantiu i articles (Montessori)

Aquest any estem introduïnt alguns elements més "formals" pel que fa a la llengua. De moment hem començat per presentar el nom/substantiu i l'article. Us recomano una visita al blog Montessori en el hogar, si cerqueu per arts del llenguatge trobareu molta informació sobre llengua (gramàtica, sintaxi...) i Montessori. Molt interessant. Té penjat una taula amb els símbols gramaticals molt clara.
Primer de tot, vaig preparar un joc de targetes amb noms masculins, femenins, en singular i plural (amb cartolina blanca). En català, les formes dels articles determinats en singular són el, la, l' (en la majoria de paraules que comencen en vocal), i en plural els, les (en properes sessions introduirem els indeterminats). Les targetes dels articles les vaig preparar amb cartolina verda.
DSC_0229

DSC_0228
Vaig presentar a en Jan els símbols que representaven el nom (triangle gran negre) i l'article (triangle blau clar petit). Vam parlar de quines paraules són "nom" i què són els articles. La vertitat, és que aquesta activitat és un pas a l'abstracció, a donar un nom a un element que fem servir sense cap problema quan parlem. No té gaire més complicació que recordar com s'anomena, i en el cas del català, aprendre a fer servir correctament l'article "l'". També he preparat el mateix material però en castellà. La meva intenció és treballar aquests elements en les dues llengües, primer en català i després en castellà. També hem aprofitat per parlar del singular i el plural.
Taula símbols Montessori:
símbols montessori per imprimir                                                            

Dos documents que he preparat per a completar amb els articles. En català:
articles_completar                                                            
En castellà:
artículos_completar                                                            
Activitats que es poden fer connectats a Internet:
-de la Galera 
-de l'editorial Teide
-del Jclic: en català, de la Georgina Olesti, en castellà, d'en David Pérez (hi ha un petit i senzill exercici), d'en Gerardo Valero Pozuelo (amb exercicis més complicats)

1 comentari:

Sabrina ha dit...

Gràcies!
Encara es aviat per que jo ho treballi amb l'Àfrica pero m'ho deso a la carpeta de llenguatge... :)
Una abraçada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...