dilluns, 21 de juny del 2010

Consultes populars sobre la independència de Catalunya


Des de fa mesos (concretament des de l'agost del 2009 a Arenys de Munt), a Catalunya s'estan fent consultes populars per tal que la població pugui manifestar-se sobre si estarien d'acord o no amb la indepedència de Catalunya. No parlo mai de política i no és pas la meva intenció fer un manifest polític, però fa molt de temps que tinc ganes de parlar d'aquestes consultes pel que suposa de participació ciutadana.
Aquestes consultes són organitzades per la societat civil. Poden votar tots els habitants majors de 16 anys empadronats al seu municipi (per tant les persones immigrades també poden votar).
Els resultats no són vinculants. Les consultes no reben cap mena de suport institucional ni cap subvenció pública per a poder-les dur a terme, són organitzades per voluntaris i voluntàries que no poden disposar de cap espai municipal per a realitzar-les. Els mitjans, doncs, són força escassos i la cosa es complica quan s'han de fer en pobles i ciutats grans on és més difícil arribar a tothom. Tot i així, amb més o menys èxit de participació segons la localitat, però amb molta il·lusió i esforç, se'n van celebrant.
 font: Vilaweb.cat
D'aquestes consultes em sorprenen algunes coses. Una és el poc suport que reben dels partits polítics i dels respectius governs. No s'hauria d'animar a la població a participar sempre en qualsevol tipus de consulta? O només podem opinar quan ells, els polítics, ens pregunten? Vaja, cada quatre anys, que sinó sembla que els molestem massa.
Tenim un sistema democràtic de tan baixa qualitat que al nostre país no es pot parlar de tot, perdó, parlar sí, però opinar de forma "oficial" no. No podem opinar sobre si volem que Catalunya, o qui sigui, pugui decidir sobre el seu futur, tampoc de si volem un estat monàrquic o republicà, de si les llistes electorals haurien de ser obertes o no, de si volem que el govern destini tants diners, per ex. a defensa (volem un exèrcit?), volem parlar de responsabilitats durant la dictadura franquista, volem destinar un % a ajudar altres països que viuen en situacions infrahumanes, volem canviar aquesta Constitució "intocable" que tenim... També hi ha altres temes molt més "locals" que els nostres ajuntaments podrien consultar als seus veïns.
No ho sé, hi ha milers de coses de les que com a societat hauríem de poder opinar i decidir, perquè opinar és una cosa i que et facin cas n'és una altra. Aquí topen dos grans problemes: el poc interès de la majoria dels nostres polítics i la poca cultura de "participació" que tenim com a societat. Ens costa bellugar-nos, per això estic contenta d'aquestes consultes populars, perquè hi ha gent que es mou. Al nostre poble, la participació va ser del 30.5% (34.5% sobre el cens electoral, amb un 96% a favor del sí), pot semblar poc, però tenint en compte que és un consulta no "vinculant", i les condicions en què s'organitzen trobo que està bé.
Em desagrada molt aquesta manera que tenen molts polítics de desmerèixer les consultes populars (aquesta i qualsevol que no els agradi) dient que com que no són vincultants, no tenen cap mena d'importància. Em sorprèn que aquells que són escollits pels seus conciutadans tinguin tant poc respecte per les mobilitzacions socials (ara em ve al cap les manifestacions en contra de la guerra a l'Iraq). Les xifres són prou importants, en poblacions "grans" trobem, per exemple, que a Cerdanyola del Vallès van votar 7.129 persones, a Cornellà 7.750, a Banyoles 14.603, a Berga 14.663, a Calella 15.694, a Cambrils 26.005, a Mataró 23.006, al Vendrell 29.398... és clar que hi ha moltíssims habitants, però crec que és molta gent que surt al carrer a participar i em sorprèn que des d'aquests polítics tant democràtics que tenim no es consideri "públicament" important.
També estic contenta de la participació que periodistes, analistes, comentaristes polítics, economistes, historiadors, fins i tot alguns polítics, sobretot a nivell local... de signe molt divers hagin participat en els debats i xerrades que s'han organitzat durant tots aquests mesos. Penso en persones com la Patrícia Gabancho, la Montserrat Nebrera, l'Uriel Bertran, en Salvador Cardús... i molts d'altres. Trobo que això ens enriqueix com a societat i que hauríem de reivindicar la nostra participació en tot allò que ens afecta.
Per mi, votar cada quatre anys no és suficient i espero poder participar en quantes més consultes millor. Hem delegat i deleguem massa i costa tornar a recuperar la nostra capacitat de decidir més enllà de les eleccions, però encara estem a temps, no?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...