divendres, 21 de maig de 2010

Carnaval de blocs: alimentació i salut


La Zinnia des del seu bloc Biosfera de Familia ens proposa parlar sobre l'alimentació i la salut a casa en aquest XIX Carnaval de Blocs. La veritat és que són dos temes que sobretot des de que tenim fills ens hi fixem molt més. Pel que fa a l'alimentació a casa mengem de tot. No mengem gaire carn, però tot i que en alguna època, no n'he menjat quasi gens, algun cop a la setmana sí que n'hi ha a taula. Com que el nostre pressupost no arriba per a comprar tot el que consumim del mercat ecològic, hem optat per conrear-nos tot el que podem. Així tenim un hort sense productes químics, on plantem tomàquets, cebes, alls, carbasses, carbassons, espinacs, pastanagues, julivert, alfàbrega, menta, enciams, maduixeres... i uns fruiters que no hem plantat nosaltres, però que només treure'ls-hi les heures que els envoltaven ens han donat uns quants fruits, sobretot cireres i prunes. També ens fem el pa, la majoria de vegades amb farina ecològica que comprem a un moliner de la zona. I pel que fa la carn, ens preparem nosaltres les hamburgueses, mandonguilles... No recordo en quin bloc vaig llegir sobre el consum de productes crus i m'hi vaig sentir molt reflexada. No m'agraden les verdures/hortalisses cuites, però en canvi no tinc cap problema en menjar-les crues en tota mena d'amanides: pebrot, cogombre, espinacs, escarxofes, pastanagues... Altres coses que vigilem és el consum de sucre, normalment fem servir fructosa, la xocolata i els dolços en general. No comprem productes de pastisseria i només mengen caramels en ocasions especials. Això últim, ho tenen molt assumit i no ens ha suposat cap problema. Quan algú els n'hi dóna, sempre diuen ho guardaran per algun especial i quan arriba el dia, m'ho recorden! També prenen molt poca llet de vaca, tenim força problemes amb les mucositats. Als productes que sí que no renuncien són els iogurts i el formatge, però de moment ens va bé així.
Majoritàriament cuino jo, tot i que amb els nostres fills cada setmana preparem alguna cosa plegats. A vegades se'm fa una mica pesat, esmorzar, dinar, sopar..., però bé, és el que hi ha, i suposo que a mesura que ells es vagin fent grans, podrem compartir encara més les hores de preparació d'àpats. També anem introduint plats d'altres cuines: cuscus, durum...
maig2010_1
maig2010_2
Pel que fa al tipus de medicina, majoritàriament fem servir remeis naturals. He de dir que no hem tingut grans problemes de salut i això ens permet anar aprenent poc a poc sobre com curar algunes malalties comunes en la majoria d'infants: gastroenteritis, mal d'orella, mal de coll, estrenyiment... Com que el món de la salut m'és força desconegut, demano consell a persones de confiança quan tinc dubtes i vaig aprenent. Tinc una llibreta on vaig anotant els remeis que fem servir, per a que serveixen, si ens han anat bé... La pediatra que visita els nostres fills, és conscient de la nostra posició i només una vegada en sis anys ens ha recomenat donar antibiòtic a un dels nostres fills davant d'una infecció molt "important". També ens ha respectat la nostra opció davant les vacunes.

Per acabar, només afegir que veig que tant en l'alimentació, en la cura de la salut i altres aspectes de la vida cotidiana cada vegada m'apropo més al que feien les nostres àvies.
L'alimentació i la salut dues assignatures sobre les que anar aprenent cada dia! Gràcies Zinnia!

7 comentaris:

♥ meninheira ♥ ha dit...

àFrica, sería mucho pedir que compartieras los truquitos? En casa "a menudo" padecen de problemas de garganta, la mayoría de las veces han sido viriasis y se resuelven en 3 días, pero vienen acompañadas de fiebre de de 40 o más casi siempre, ahora tengo a uno de los peques con placas de impresión y ha empezado con antibiótico, a ellos no les duele la garganta tengan placas o una "rojez" que asusta, pero esta última vez viene acompañada de amigdalitis y ha sido tal que acabamos en urgencias pues el pediatra que nos tocó temía meningitis, ya te imaginarás el susto :(

Si eso me lo mandas por e-mail, pero te lo agradecería.

Un petó molt grand

Zinnia Muñoz ha dit...

Gracias África por tu aporte al carnaval.
Estamos con una filosofía y unas prácticas muy cercanas, verdad? Qué rico lo del huerto, en verdad que suspiro cada vez que veo vuestros cultivos.

La leche de vaca aquí ha sido todo un dilema porque a los dos chiquitos les gusta pero no les sienta bien (les duele la pancita y se brotan) así que no toman, a Cedric no le gusta mucho y a Iryna le fascina, pero al ver que nosotros no tomamos ha ido bajando su consumo.

El queso aquí es indispensable, y el yogurt y el kumis lo hacemos en casa cuando tomamos. Pero todavía estoy en el dilema de si sacar todos los lacteos de la dieta (aunque sería muy difícil) por cuestiones de salud; se escriben tantas cosas y que pueden ser causantes de cancer que no sabe uno a veces qué camino tomar.

Gracias África. Felicitaciones! y un abrazo

Silvia ha dit...

Africa, que bonito lo de acercarte a como nos criaban las abuelas. Es verdad que los remedios y cocina casera con cosas lo más naturales es lo mejor.
Besos,
s

Àfrica ha dit...

Meni, te mandé un correo el sábado espero que lo hayas recibido y que os encontréis mejor! Gracias Zinnia! El tema de los lácteos es complicado, nosotros sí que tomamos yogurts (caseros) y queso. Creo que sería un drama y me gustaría que con sólo retirar la leche de vaca solucionáramos el tema de las mucosidades... ya se verá! De momento, vamos mejorando! Me ha gustado mucho este carnaval y estoy aprendiendo muchísimo! Gracias!!!
Silvia, muchas gracias por tu comentario. Es curioso ver cómo a medida que te vas haciendo mayor valoras más las cosas de tu infancia, no? Pienso en esto, en los remedios caseros, en los productos de la huerta de los abuelos que tan poco nos apetecía ir a recoger y que ahora tanto valoramos!! De todo se aprende! Un abrazo!

♥ meninheira ♥ ha dit...

Àfrica, nuestro homeópata cuando están con mocos, además de la leche de vaca, les quita la carne de cerdo, los frutos secos y los cereales han de ser refinados. Prueba a ver ;)

Àfrica ha dit...

Gràcies, Meni! Sabes el por qué de los cereales refinados? Lo provaremos a ver si va mejor,
obrigada!

♥ meninheira ♥ ha dit...

Pues no tengo ni idea Àfrica, cuando voy me suele tocar ir con todos y ya te imaginarás el follón, lo que quiero es salir rápido y no le pregunto mucho, ains.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...