dijous, 29 d’abril del 2010

XVIII Carnaval de blogs: la no-organització


Per aquest XVIII Carnaval de blogs la Greisi ens proposa parlar de com organitzem el nostre programa d'estudi (vaja un currículum!). Jo crec que nosaltres som la no-organització. Em desespera una mica, perquè m'agradaria tenir-ho tot més organitzat, però ara per ara m'és molt difícil. No sé si és perquè a l'estar tot el dia junts encara no he trobat llargues estones on poder pensar i organitzar-me. Ara per ara, he anat seguint els seus interessos i adaptant-me ràpidament, però a mesura que es fan grans (a l'estiu en faran 6 i 4), sobretot en J., veig que té tanta curiositat i tantes ganes d'aprendre que necessitaria preparar més coses per poder oferir quan ell ho demana (penso sobretot en temes de ciència que li agraden molt).
És evident que el pas de les estacions, el canvi en la natura, les festes,... marquen les coses que fem. Hi ha algunes coses que sí que procuro fer cada dia (o quasi):
-els llegeixo poesia a l'hora d'esmorzar i algun llibre per dinar (ara per ex. estem amb Leonardo da Vinci) .
-cada setmana fem alguna activitat manual (pintar i dibuixar ho fan molt sovint, però també intentem cosir, fer fang...).
-tot i que no ho fem cada dia, demano sovint a en Jan que ens llegeixi en veu alta.
-procuro que en Neó llegeixi algunes paraules dos o tres cops a la setmana (de forma organitzada)
-cada setmana veiem un DVD d'en Ben and Bella per anar introduïnt l'anglès.
-com a mínim dos dies fem matemàtiques (jocs o escrites) i alguna cosa d'escriptura (això em costa molt amb en J. que no li agrada massa escriure).
-cada setmana anem un o dos dies a la biblioteca. La lectura és una de les activitats més presents a casa (juntament amb el dibuix i el joc).

Coses que tinc pendents:
-la música: a casa escoltem molta música i cantem, però també m'agradaria introduir l'estudi del carrilló. Em costa trobar el moment de fer-ho estant tots dos. Suposo que haig de trobar la manera de fer-ho primer amb un i després amb l'altre.
-experiments: els encanten i hauria de ser més regular i programar-ne per cada setmana.
-anglès: haig de trobar algun material que em dongui més continuïtat en l'aprenentatge d'aquesta llengua.
-matemàtiques: voldria tenir una planificació clara de totes les coses que podem anar fent (tinc molt material i idees, però res amb cara i ulls!)
-hem començat a estudiar llatí i els agrada, però haig de trobar el moment de que s'hi posin i a vegades em costa trobar-lo en la dinàmica del dia a dia.
-em vaig proposar fer una sortida (fora del nostre poble) cada setmana i de moment no ho compleixo gaire!
A part d'això, tenen mooooooooltes estones de joc (legos, clicks, mecanos, cotxes, jocs de taula, pilotes...) i de lectura.
Em sap greu perquè no crec que la nostra no-organització pugui ajudar a ningú! Estaré molt atenta al que dieu a veure si m'inspireu una miqueta!

6 comentaris:

Desdemicordilleradelosandes ha dit...

Me encanto lo de la poesia en la hora de comer .
Salidas y Bibliotecas ..aun estan pendientes para nosotros.
Gracias por participar.
Greisi

Silvia ha dit...

Pues chica, nosotros hacemos algo muy parecido a lo que tu cuentas, será que también somos tan 'desorganizados'. Yo lo que propuse (y me faltó decir) es un ideal, la realidad se parece mucho, pero tiene esa flexibilidad de la que hablas.
Y animo, el curso que viene ponte tus metas altas y lograréis igual o más que este año. (Yo también aspiro a más constancia con las mates, y con las ciencias, lo demás suena fantástico lo que hacéis). Y sí te recomiendo que los saques afuera cuando puedas de ahí sacan inspiración los peques para aprender.

Zinnia Muñoz ha dit...

Que buenas actividades. Yo todavía no he sabido como introducir lo de la lectura... Leer siempre ha sido una actividad solitaria para mí; al ver que todas leen mucho con los chicos, estoy motivada pero no he tenido muy buenos inicios... bueno, también es que el gordo con su año y medio enloquece todo en un dos por tres, pero nada que le tomo el ritmo... Qué me aconsejan?

Àfrica ha dit...

Gracias a las tres por vuestros comentarios! Ay, Silvia vamos igual, ¿eh? con lo de las salidas me refería a visitas más "culturales". Por el pueblo y sus alrededores sí que paseamos y jugamos, y tienes toda la razón, son grandes momentos donde aprenden muchísimas cosas. Zinnia, entiendo lo que comentas de la lectura como actividad solitaria. Nuestro hijo "mayor" lee mucho en solitario, se pasa horas con un libro entre las manos. Yo nunca, como niña, había vivido la lectura en voz alta, y ahora la encuentro genial y veo que a ellos también les gusta. Pero todo tiene su momento. Cuando hay un pequeño de un año, dos,... cuesta un poco. Quizá podrías tener algún rato para leerle a él o "mirar" juntos algún libro que a él le pueda interesar (de colores vivos, con ventanitas, tactos distintos...) y cuando él duerma leerle a los demás. Yo aprovecho las horas de comer porque están sentados, tranquilos, y no están pensando en jugar, experimentar... Durante un tiempo, también reservamos media hora después de comer para leer juntos, pero individualmente. Otro recurso son las visitas a la biblioteca: es un espacio tranquilo, que invita a mirar/leer libros. También veo que es importante que la lectura sea atractiva para ellos, a veces hay libros que no les interesan en ese momento y también va bien enfatizar/interpretar un poco cuando se lee (así conseguimos más atención y diversión!)No sé si te ha servido de ayuda, espero que sí!
Muchas gracias, Greisi, por este Carnaval!
Un abrazo a las tres!

Unknown ha dit...

Doncs a mi em sembla que treballeu moltíssim. Crec que nosaltres som encara més desorganitzats, anem a "Tongades", passem temporades amb molts dibuixos, després molt físics, anant amb bici o a la platja. L'únic que si fem gairebé cada dia és llegir i dibuixar o pintar. I jugar i jugar. A l'hivern es treballa més la psicomotricitat fina i a l'estiu la gruixuda! I lo de les sortides també m'ho vaig proposar però no ho aconseguim tampoc, però potser és que no cal. Crec que ens obsesionem més nosaltres per donar i donar per que tenim dubtes i volem fer-ho meravellosament i tampoc és això. Una vegada una àvia va dir-me molt preocupada que les criatures no tenien temps d'aburrir-se. I quanta raó! Que bò que és relaxar-se i tenir estonetes per no fer res, només deixar-se sentir i fluir.
Una abraçada Àfrica.

Àfrica ha dit...

Tens molta raó, a vegades és més la nostra preocupació que les seves necessitats. Nosaltres també anem a "tongades". La veritat, és que quan fas una llista amb tot el que fem sembla molt, però realment (parlo per nosaltres) el temps que hi dediquem és poc. Escriure, pot ser senzillament escriure el nom del país i la capital d'on hi ha hagut curses de motos i cotxes (gran afició -masculina-a casa!) o un altre dia, en canvi, s'escriurà una carta. I les sortides... el Quiku sempre em diu que en deixi unes quantes per quan es vagin fent grans!! Faria bona parella amb la teva àvia!
Moltes gràcies per la teva reflexió! Una abraçada!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...