dilluns, 1 de març del 2010

Exposició: Narcís Monturiol al Museu Marítim de Barcelona

Aquest dissabte vam anar al Museu Marítim de Barcelona (les Drassanes). Teníem ganes de veure l'exposició dedicada a en Narcís Monturiol i als seus submarins, l'Ictineu I i l'Ictineu II. Durant el 2009 es van celebrar els 150 anys de l'avarament de l'Ictineu I i s'han fet algunes activitats per a recordar-ho. A Figueres, al Museu de l'Empordà, hi ha una altra exposició dedicada al personatge de Monturiol, més biogràfica ("Narcís Monturiol, una veu entre utopia i realitat"). Ens va semblar que la de Barcelona, seria més interessant per els nostres fills (5 i 3 anys). Pensava que seria una exposició amb més material "manipulable", però no va ser així. Tot i així, sense ser res espectacular, ens va agradar. Vam veure l'evolució en les tècniques d'immersió al mar, algunes maquetes de l'Ictineu I i II i alguns robots, escafandres i submergibles utilitzats per algunes universitats (tot en el camp civil). També hi havia una reproducció de l'Ictineu III que actualment s'està construïnt.
A la tarda van fer una demostració amb experiments científics d'algunes de les innovacions d'en Monturiol per tal de solucionar algunes qüestions que fins llavors no s'havien millorat i que no permetien evolucionar en el camp de les immersions:
-falta d'oxigen
-propulsió amb maquinària i no amb força humana
-il·luminació per tal de poder observar el fons marí
-més estabilitat en el submarí
Aquestes són algunes fotografies que vam fer:
 Reproducció de l'Ictineu I
 Reproduccions de l'Ictineu I i II

Secció de l'Ictineu II
 Algunes imatges més de l'exposició:
escafandre
El Turtle de Bushnell
submergibles civils
Ictineu III (aquesta imatge és del web 2009 Any Monturiol).

Enllaços d'interès:

Vam visitar també l'exposició permanent del Museu Marítim. L'edifici, d'època medieval, és espectacular, però el fons exposat és mínim. Actualment estan en remodelació, per tant, suposo que l'espai de què disposen s'ha reduït molt. Això sí, els nostres fills s'ho van passar molt bé. També vaig trobar a faltar més material "educatiu" (tipus quaderns, jocs...) per, a casa, poder aprofundir més en el que havíem vist a l'exposició.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...