del blog de Jorge Cejudo
Aquests dies anem una mica atavalats i no sé si arribem a temps pel XX Carnaval de blogs, però aquesta és la nostra aportació!
La Silvia des del seu bloc Charlotte Mason en Español ens proposa per aquest XX Carnaval de blogs parlar de la nostra relació amb les matemàtiques. Personalment, sempre m'he considerat una persona de lletres, sense massa "facilitat" per les matemàtiques, no sóc gens hàbil calculant i és un camp en el que tinc moltes mancances. No recordo a cap mestre que em fes entendre realment les matemàtiques, tot i que vaig voler estudiar-les fins a COU (el curs anterior a accedir a la Universitat). Ara, el fet d'educar els nostres fills a casa em dóna una segona oportunitat per aprendre-les d'una altra manera. Aprofito molt els recursos que trobo a la xarxa i la descoberta del Gamar (Gabinet de Materials i de Recerca per a la matemàtica a l'escola) i recentment del Creamat (Centre de recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques) m'obren moltes portes i aprofito tot el que puc.
M'agrada molt el material i la filosofia/didàctica de les matemàtiques de Ma. Antònia Canals i admiro molt la seva generositat a l'hora de compartir els seus coneixements. A casa intentem que les matemàtiques siguin el més "manipulables" possible, tot i que de tant en tant no puc evitar fer alguna cosa totalment clàssica... Preparem de forma casolana la major part del material que fem servir. L'únic "problema" és que l'ús d'aquest material acostuma a quedar curt, perquè un cop s'han assolit bé els conceptes, els de casa perden l'interès en tornar-lo a fer servir. Per tant, la seva vida útil no és massa llarga...
Al web del Creamat hi ha una pestanya dedicada a la "família". En aquest apartat, hi ha una presentació amb algunes reflexions sobre l'actitud vers les matemàtiques, l'entorn i les matemàtiques... l'he trobat molt interessant i espero que us agradi!
Com que des de la meva experiència amb les matemàtiques, no puc aportar gran cosa, penjo alguns enllaços i recomanacions de llibres que fem servir.
Alguns llibres:
-José Antonio Fernández Bravo, Didáctica de la matemática en la educación infantil (ed. Grupomayéutica-educación)
-Ma. Antònia Canals: té moltíssims llibres publicats. En el bloc ja n'hem parlat d'alguns (aquí). Ara recentement ha publicat uns dossiers, dins la col·lecció "Els dossiers de la Maria Antònia Canals" (ed. Rosa Sensat), on hi trobem monogràfics com ara Primers nombres i primeres operacions (101), Fraccions (102), Estadística, combinatòria i problemes (103), Lògica a totes les edats (104),Superfícies, volums i línies (105), Transformacions geomètriques (106), Problemes i més problemes (107), Mesures i geometria (108), Nombres i operacions II (109) i Càlcul amb reglets numèrics (110)... Gran part de les seves propostes es poden realitzar amb material casolà.
-Àngel Alsina, Com desenvolupar el pensament matemàtic dels 0 als 6 anys. Propostes didàctiques.(Eumo, 2004).
Webs i blogs:
-Gabinet de Materials i de Recerca per a la matemàtica a l'escola (GAMAR): té un apartat de materials molt i molt interessant i una bibliografia molt extensa.
-Centre de recursos per ensenyar i aprendre matemàtiques
-Una mà de contes -matemàtics- (els contes i la seva il·lustració són moooolt bonics)
-Centro virtual de divulgación de matemáticas
-Contes matemàtics
-Mathematiques et Sciences physiques avec Geogebra (en francès, per més grans)
De moment, només estem començant en aquest món de les matemàtiques, però de fet, la major part de les coses que ens envolten i que formen part del nostre dia a dia tenen algun tipus de contingut matemàtic. Potser només cal trobar la utilitat a les coses que estudiem per a fer-les més interessants (ja sé que és una gran obvietat, però em sembla que l'oblidem sovint!)
5 comentaris:
Gracias África por todos los vínculos, los tendré en lista. Es una maravilla ver cómo aprenden con el material didáctico, pero qué pena que, como dices, tenga tan corta vida. Si fuéramos más y estuviéramos cerca, se podrían hacer unos bancos de materiales pedagógicos.
No llegas tarde, como es verano extendí la fecha hasta julio casi mediados.
Vaya, Africa, pues para ser de letras ahora eres toda una mina de recursos para enseñar y aprender matematicas. Creo que lo estás haciendo REQUETEBIEN, de verdad, y como dices, a seguir intentando no olvidar hacer conexiones más a menudo.
Gracias por todos los links y libros recomendados. Cuando lo necesite, me voy a ir a mi post del carnaval y voy a tener una fuente buenisima de recursos entre lo que todos estamos aportando.
Besos,
s
Gràcies Àfrica per compartir els enllaços. Jo també em considero de lletres i a l'escola no volía les mates ni en pintura. Com dius, ara toca redescobrir-les. Ja veurem si m'en surto!!! Aishhh. Petons.
Pues sí, tu blog es mi referencia en temas matemáticos, me guardo los enlaces que no tenía, qué razón tiene Zinnia, qué penita estar tan lejos unas de otras para intercambiarnos materiales.
Un petó :*
Gràcies a totes, gracias a todas por vuestros comentarios!
Zinnia, Meni, tenéis toda la razón sería estupendo poder compartir estos materiales, a veces son un poco (vaya, muy!) caseros y no sé si alguien más los querría utilizar pero lo de los bancos de recursos me parece muy buena idea!
Silvia, muchas gracias por este carnaval de blogs, aún no he podido leer todas las participaciones, pero tengo muchas ganas (estos días andamos muy atareados!). Y de verdad, soy de letras, letras, estudié historia y agradezco muchísimo a gente como Ma. Antònia Canals que comparten sus ideas de una forma tan generosa (y accesible a los no "matemáticos"!). Ya veremos qué pasa cuando la cosa se complique!!
Sandra, i tant que te'n sortiràs! Per sort, a la xarxa hi ha tant material interessant que sempre podem treure idees i propostes per anar aprenent plegats!
Una abraçada a totes!
Publica un comentari a l'entrada